.
logo csic-iccc

Científics catalans investiguen per prevenir malalties cròniques des de l'alimentació diària

03/06/2011

L'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars, el Vall d'Hebron Institut de Recerca i la Universitat de Lleida investiguen amb Gallina Blanca Star en un projecte pioner per al desenvolupament d'aliments més saludables

Trobar un substitut natural de la sal, reduir o eliminar les grasses saturades, potenciar l'efecte antioxidant dels aliments i el confort digestiu són els principals objectius de les investigacions catalanes.

Les investigacions que desenvolupen aquests 4 centres catalans, en el marc del projecte HENUFOOD, poden aconseguir un impacte directe en el 70% de les llars espanyoles.

L'Equip del Dr. Jaume Kulisevsky, de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, investiga per a trobar un substitut natural de la sal que permetria prevenir malalties com la hipertensió. L'Institut Català de Ciències Cardiovasculars, dirigit per la Dra. Lina Badimon, estudia les propietats del tomàquet amb combinació amb altres ingredients amb l'objectiu de potenciar el seu efecte antioxidant i la prevenció de malalties cardiovasculars.

El projecte HENUFOOD, d'àmbit nacional, compta amb la participació de 9 empreses i 11 hospitals i centres de recerca liderats i coordinats per Gallina Blanca Star i ha suposat una inversió total de 23,6 milions d'euros, dels quals un 44% procedeix del Ministeri de Ciència i Innovació. D'aquest pressupost, més de 7 milions d'euros corresponen a les investigacions que Gallina Blanca Star durà a terme amb els 4 centres catalans.

Barcelona, 3 de juny de 2011.- Quatre centres de recerca catalans lideren les investigacions de Henufood a Catalunya, un ambiciós projecte de R+D+i que investiga aliments i ingredients de la nostra dieta habitual amb l'objectiu de prevenir el risc de patir malalties cròniques.

Es tracta de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars, el Vall d'Hebron Institut de Recerca i la Universitat de Lleida, a través dels equips de recerca dirigits respectivament pel Dr. Jaume Kulisevsky, director de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau; la Dra. Lina Badimon, directora de l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC); el Dr. Fernando Azpiroz, director del Grup d'Investigació sobre Hipersensibilitat i Motilitat del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR); i la Dra. Ma José Motilva, directora del Grup d'Investigació en Antioxidants del Departament de Tecnologia d'Aliments de la Universitat de Lleida.

Henufood és un projecte pioner d'investigació científica en alimentació i salut, liderat per l'empresa catalana d'alimentació Gallina Blanca Star que ha impulsat aquesta iniciativa conscient del paper que l?alimentació diària pot jugar en la prevenció de determinades malalties.

Les 9 empreses participants en aquest projecte d'àmbit nacional pertanyen majoritàriament al sector alimentari (Gallina Blanca Star, Biocentury SLU, Carinsa, Central Lechera Asturiana, GO Fruselva, Probelte Pharma, i Wild); 1 d'elles pertany al sector biotecnològic (2BBlackBio) i 1 al sector de les tecnologies de la informació (Ibermática).

Segons Xavier Argenté, conseller delegat de Gallina Blanca Star, ''les empreses que formem part d?aquest projecte, estem convençuts que des de la indústria podem respondre als nous reptes que es plantegen avui dia en l'àmbit de la salut i contribuir així a la prevenció de malalties cròniques des de quelcom tan bàsic però alhora tant important com és la dieta habitual''.

Els hospitals i centres de recerca que participen en el projecte Henufood són institucions de prestigi i referents internacionals en les seves respectives àrees d'investigació biomèdica. A més dels 4 centres esmentats, a Catalunya també hi participa l'Institut d'Investigació en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA-UB) i Barcelona Digital. Els altres centres participants són l'Hospital Universitario La Paz i l'Hospital Universitario Ramón y Cajal, ambdós de Madrid; la Universidad Católica de Murcia (UCAM); l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA) i l'Hospital Universitario Dr. Peset, de València.

El projecte, que té una durada de 4 anys, suposa una inversió total de 23,6 milions d'euros, 10,3 milions dels quals finançats pel programa CENIT, del Ministeri de Ciència i Innovació, amb el cofinançament dels fons tecnològics FEDER. Per part de Gallina Blanca Star, el projecte suposa una inversió de més de 7 milions d?euros.

Es tracta per tant, d'una aliança estratègica i un clar exemple de cooperació públic privada en el desenvolupament de R+D+i en alimentació i salut, responent a la creixent preocupació social per aquests temes i a la necessitat de fomentar, des de les institucions públiques, una alimentació sana i uns hàbits saludables que permetin incidir en la prevenció dels factors de risc més comuns de les malalties cròniques.

Els aliments habituals poden prevenir la incidència de malalties cròniques

La salut és una de les principals preocupacions de les societats desenvolupades. Tot i això, el ritme de vida actual ha propiciat que s'estiguin abandonant els hàbits alimentaris saludables, un factor que és clau per a prevenir la incidència de les patologies cròniques. Segons la OMS, uns 52 milions de persones podrien morir de malalties cròniques no transmissibles el 2030.

Les malalties cardiovasculars generen la majoria d'aquestes defuncions, uns 17 milions anuals, seguides de les produïdes cada any per càncer, 7,6 milions; les malalties respiratòries, 4,2 milions; i la diabetis, amb 1,3 milions de morts. Aquests quatre grups de patologies acumulen prop del 80% de totes les morts per patologies cròniques no transmissibles.

Els experts recomanen seguir uns hàbits de vida saludables des de la infància perquè siguin adquirits de manera natural. A més, adverteixen que quan les persones segueixen una dieta equilibrada de manera continuada, l'organisme adquireix una major capacitat de resposta davant possibles incidències de la salut.

El paper dels antioxidants en la prevenció de les malalties del cor

L'Institut Català de Ciències Cardiovasculars, dirigit per la Dra. Lina Badimon, centrarà les seves investigacions en analitzar els beneficis cardiovasculars de la ingesta d'aliments rics en antioxidants, en concret realitzarà els estudis en base a salses de tomàquet.

El tomàquet és ric en licopens, pigment vegetal, i vitamina C, components antioxidants amb una funció protectora del nostre organisme.

En la gran majoria de patologies cròniques, associades a un risc cardiovascular com l'obesitat, la hipertensió arterial, la dislipèmia, la diabetis o la síndrome metabòlica, es produeix un augment de la degeneració i l'envelliment cel·lulars. L'objectiu principal d?aquesta recerca és estudiar els beneficis d'alguns aliments molt comuns però rics en antioxidants, com les salses de tomàquet i els sofregits, en combinació amb l'oli d'oliva verge, i veure com actuen per protegir el cor i el sistema vascular.

La recerca a desenvolupar a l'ICCC inclou una primera fase preclínica de R+D, amb finalitat translacional i una segona fase de validació a nivell clínic. La metodologia que s'utilitza és innovadora i implica la utilització de tècniques d'imatge d'última generació, així com plataformes altament punteres en el marc d'estudis òmics i biologia de sistemes.

Així, l'objectiu és saber en quina proporció exerceix cada ingredient un efecte beneficiós en el conjunt de l'aliment. A partir d'aquest coneixement es podran desenvolupar salses de tomàquet naturals amb una màxima eficàcia antioxidant.

''Amb aquesta recerca s'espera determinar com el consum diari d'una quantitat recomanada d'aliments elaborats amb tomàquet exercirà un efecte antioxidant beneficiós en els vasos sanguinis, capaç de limitar el dany endotelial i facilitar una millor resposta de la funció vascular, front un accident cardiovascular'', explica la Dra. Badimon.

El grup d'investigació de l'ICCC responsable de l'estudi està format per la Dra. Lina Badimon, la Dra. Teresa Padró i la Dra. Gemma Vilahur.

Más comunicats d'aquest projecte

Buscar
pie http://www.uab.es/

Institut Català de Ciències Cardiovasculars
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Pavelló del Convent
Sant Antoni Maria Claret, 167 08025 Barcelona Espanya
T: +34 - 93 556 5900 F: +34 - 93 556 5559

Avis legal | Politica de Privacitat