.
logo csic-iccc

Cinema cardiosaludable i dieta mediterrània

14/04/2011

En la jornada cardiosaludable organitzada pel Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC) de Barcelona que va tenir lloc a la Biblioteca Sagrada Família, es van presentar pel·lícules amb presència de la malaltia cardiovascular i un aperitiu basat en la Dieta Mediterrània, de com a forma d'evitar aquest tipus de patologies.

Barcelona, 14 d'abril de 2011. El Centre d'Investigació Cardiovascular (CSIC-ICCC) de Barcelona, centre mixt del CSIC i Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC), junt l'IIB Sant Pau i la Biblioteca Sagrada Família, va organitzar una jornada cardiosaludable on va ser present el cinema i la dieta mediterrània. Es va iniciar la jornada amb un cinefòrum cardiosaludable on es van mostrar escenes de pel·lícules en les quals estaven presents malalties cardiovasculars o agents que les provoquen o les eviten. La segona activitat de la jornada va ser una conferència sobre la dieta mediterrània, amb un aperitiu basat en aquest tipus d'alimentació. Aquestes activitats es van organitzar gràcies al finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), el Ministeri de Ciència i Innovació (MICINN) i la xarxa d'Unitats de Cultura Científica (UCC+i).

El cinefòrum es va iniciar després de veure un curt argentí, Corazón, de Fernando Medeot, basat en una història d'un home que va néixer sense cor. El Dr. José Martínez, investigador del CSIC, que va fer una presentació inicial sobre què era la malaltia coronària, va comentar que ''el tabac és un dels principals factors de risc i exerceix un efecte multiplicador en cas de tenir altres factors de malaltia cardiovascular, como el colesterol'' i va recomanar ''l'esport moderat i sota supervisió mèdica com a factor preventiu d'aquest tipus de malalties''. Posteriorment es van projectar escenes amb presència de l'alimentació en el cinema, com la deliciosa "El festí de Babette" de Gabriel Axel, on es va poder comprovar l'efecte cardioprotector del menjar en companyia d'amics i família, la presència del fum i del tabac en el cinema amb la addictiva "Coffee and Cigarettes" de Jim Jarmusch, i la importància de l'activitat esportiva en el setè art amb la divertida comèdia francesa "La bici" de Ghislain Lambert. Aquesta activitat va ser dirigida pel professor d'audiovisuals de la Massana, Marcel Ges, que va afirmar que "el cinema és una activitat totalment cardiosaludable, sempre que no s'abusi de les crispetes i begudes ensucrades". Es va poder veure com la presència del tabac era una constant en les pel·lícules dels anys 50 i 60 ja que "de tots es conegut que les grans companyies tabaqueres signaven contractes amb els millors actors i actrius de Hollywood perquè fumessin a les pel·lícules". No obstant això, aquesta imatge ha canviat radicalment.

Després d'aquesta activitat va tenir lloc el cafè científic "Dieta mediterrània. Aperitiu cardiosaludable ", on Teresa Padró, investigadora de l'ICCC, va explicar l'origen i beneficis de la dieta mediterrània. Aquest tipus d'alimentació "es va originar a Creta i no existeix un únic tipus de dieta mediterrània, ja que són diversos els països que la gaudeixen, i per tant cada un d'ells aporta les seves peculiaritats". La Dra Padró va parlar de les bases d'aquest tipus d'alimentació que es basa en "el pa i la pasta com a principal font d'hidrats de carboni, l'oli d'oliva com a principal font de greix i les hortalisses, les fruites, els fruits secs i els llegums que aporten gran quantitat de fibra i antioxidants. Així mateix, el peix blau, les aus de corral, els productes lactis i els ous són la principal font de proteïnes i un menor consum de carns i greixos animals. I el vi negre en quantitats moderades durant els àpats". La investigadora va insistir a seguir potenciant aquest tipus de dieta ja que "només el 45% de la població espanyola segueix el patró propi de la dieta mediterrània, xifra que es redueix encara més en nens i adolescents". Seguir unes pautes d'alimentació incorrectes i la falta d'exercici pot "provocar obesitat en joves i adults", però es pot evitar "seguint la dieta mediterrània i caminat una hora al dia a bon pas". Els assistents van poder degustar alguns aliments basats en la dieta mediterrània, per mostrar de forma pràctica pautes d'alimentació saludable per al nostre cor i sistema vascular.

Cercador de notícies

Cercar
fondo_contenido_inf
pie http://www.uab.es/

Institut Català de Ciències Cardiovasculars
Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Pavelló del Convent
Sant Antoni Maria Claret, 167 08025 Barcelona Espanya
T: +34 - 93 556 5900 F: +34 - 93 556 5559

Avis legal | Politica de Privacitat